miércoles, 21 de marzo de 2007

MARCHA AL CAMPO DE CONCENTRACION ALICANTINO DE LOS ALMENDROS

Marxa Cívica des de el Port d'Alacant al Camp dels Ametlers el día 1 d'abri. Eixida a les 11 h
Autor(a)
Anónimo
Fecha de Creación
13 mar 2007
More details...


LA COMISSIÓ CÍVICA PER A LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE ALACANT CONVIDA A TOTS ELS CIUTADANS I CIUTADANES A PARTICIPAR EN UNA GRAN

MARXA CÍVICA DES DE EL PORT d'ALACANT AL CAMP DELS AMETLERS.


DÍA 1 d'ABRIL,
EIXIDA A LES 11 H. DEL MATÌ AL PORT d'ALACANT.
Se arribarà al CAMP DELS AMETLERS, (entre la Goleta i la Serra Grossa)
En memòria de tantes persones com varen morir al Port després de la caiguda d'Alacant el día 31 de desembre de 1.939, on es varen refugiar, esperant fugir del terror franquiste en uns vaixells promesos per les "democracies europees" que mai no van arribar.
COMUNICAT DE LA COMISSIÓ CÍVICA:

"Durant els últims dies de març de 1939, milers i milers de republicans, civils i militars, es van refugiar al Port d’Alacant, amb l’esperança d’embarcar cap a l’exili en uns vaixells que mai no van arribar.

Unitats navals “nacionals” ajudades pels règims de Mussolini i Hitler, van tancar la badia d’Alacant i no van deixar entrar-hi ni eixir-ne cap vaixell. El dia 30, els mercenaris italians de la divisió Littorio, baix el comandament del general Gambara van ocupar la nostra ciutat i van assetjar els accessos al port. Els últims republicans lliures hi van quedar atrapats.

Qualsevol resistència hauria provocat una matança indiscriminada. Van haver de lliurar les armes als feixistes italians al servei dels franquistes revoltats contra el govern legítim. En eixe moment es van perdre les llibertats i esperances de la II República Espanyola.



La Guerra Civil havia acabat així al Port d’Alacant



Entre el 31 de març i la matinada de l’1 d’abril, la major part van ser conduïts a l’anomenat “camp dels ametlers” i tal com els va descriure Max Aub al seu conegut llibre, quan va dir:



“deshechos, maltrechos, furiosos, aplanados, sin afeitar, sin lavar, cochinos, sucios, cansados, mordiéndose, hechos un asco, destrozados, son sin embargo, no lo olvides hijo, no lo olvides nunca pase lo que pase, son lo mejor de España”



Des de fa més de dos anys la Comissió Cívica, per subscripció popular, vol erigir un monument al port d’Alacant una escultura d’Eusebi Sempere i un memorial al Camp dels Ametlers per honorar aquests homes i aquestes dones. Tots dos projectes estan esperant la decisió del Consell del Port i de l’Ajuntament d’Alacant que, amb diversos pretextos, ens continuen donant llargues i no han autoritzat, fins ara, les nostres iniciatives.

Després de 40 anys de dictadura i quasi 30 de democràcia es continua negant el reconeixement a aquests defensors d’una constitució que va ser l’origen de la que gaudim a hores d’ara.



Exigim una resposta afirmativa, ja! Sense més dilacions.



Fem una crida a tots els demòcrates de l’estat espanyol i del món perquè ens facen costat: els les qui puguen assistir a la manifestació, que s’afegisquen a nosaltres. I a totes les organitzacions i persones us preguem que ens envieu la vostra solidaritat, a la adreça electrònica que tot seguit us diem, des de lea qual us podríem respondre a totes les preguntes i qüestions sobre les nostres projectes.
 


No hay comentarios: